📉 Tartışma: İkinci Elde "Kiralık Batarya" Tuzağı! Ucuz EV Alırken Aylık Kira Şokuna Hazır mısınız?
Dostlar selam, Bataryakafa topluluğu olarak bugün ikinci el elektrikli araç (EV) ilan sitelerinde gezenlerin "Yahu bu araba neden bu kadar ucuz, kesin bir bit yeniği var" dediği, tam bir finansal kör noktayı masaya yatırıyoruz: Batarya Kiralama (BaaS) Modeli ve Gizlenen Aylık Faturalar!
Özellikle eski nesil elektrikli araçların (Örn: Renault Fluence Z.E., ilk nesil Zoe'ler veya yurt dışından ithal bazı modeller) ilanlarına baktığınızda, fiyatların içten yanmalı rakiplerine göre yarı yarıya ucuz olduğunu görürsünüz. Alıcı "Fırsat arabası buldum" diye sevinerek dükkana gider, noter satışı yapılır. Ancak bir ay sonra kapısına distribütör firmadan veya uluslararası leasing şirketinden "Aylık Batarya Kira Faturası" dayandığında dünya başına yıkılır. Çünkü o satın aldığı milyarlık arabada, tabandaki pil aslında kendisine ait değildir!
Gelin, ilan sitelerinde gizlenen bu kiralık pil tuzağını ve hukuki pürüzleri dürüstçe masaya yatıralım.
🚨 "Araba Senin ama Pili Benim" Modeli Nasıl İşliyor?
Elektrikli araçların ilk dönemlerinde, batarya maliyetleri çok yüksek olduğu için üreticiler aracı pilsiz satıp, pili aylık abonelikle kiraya verme yolunu seçtiler.
- Sözleşme Devri Zorunluluğu: Bu araçları ikinci elde satarken, sadece noterden arabanın satışını vermek yetmiyor. Alıcının, distribütör firma ile yapılan "Batarya Kira Sözleşmesi"ni de üzerine devralması gerekiyor.
- İlan Sahtekarlığı: Bazı uyanık satıcılar ilan açıklamasına "Batarya kiralıktır, aylık şu kadar euro/TL kirası vardır" ibaresini bilerek yazmıyor. Alıcı adam ucuza araba aldım sanırken, her ay ödemek zorunda olduğu ve euro kuruna endeksli olan devasa bir pil kirasıyla baş başa kalıyor.
- Kira Ödenmezse Ne Olur? (Uzaktan Kilit): "Gittim notere, aldım arabayı, sözleşmeyi de imzalamıyorum, kirayı da ödemiyorum" diyemiyorsunuz. Distribütör firma, ödenmeyen kira borcu yüzünden GSM modülü üzerinden araca uzaktan komut göndererek şarj ünitesini kalıcı olarak kilitliyor. Araba evdeki prize takılsa bile tek bir watt elektrik çekmiyor ve kapı önünde yatıyor.
🔧 Pili Satın Alıp Kurtulmak Mümkün mü?
Birçok eski hataya düşen kullanıcı, sonradan distribütörün kapısını çalıp "Bu pilin parası neyse vereyim, tapusunu bana verin, kiradan kurtulun" diyor. Ancak firmaların çıkardığı faturalar, aracın kendi piyasa değerinden daha yüksek olabiliyor ya da "Hukuki olarak bu pil satılamaz" cevabıyla karşılaşılıyor.
🤔 Bataryakafa Forumuna Sorularımız
- İlan sitelerinde piyasa değerinin çok altında satılan "Bataryası Kiralık" elektrikli araç ilanlarına hiç denk geldiniz mi? Satıcıların bu durumu gizlemeye çalışmasına şahit oldunuz mu?
- Sizce bir arabanın kaportasına sahip olup, en kritik parçası olan bataryasına "kiracı" olmak mantıklı bir ekonomik model midir, yoksa tüketiciyi ömür boyu markaya mahkum eden bir pratik kölelik midir?
- İkinci el EV piyasasında bu tarz mağduriyetlerin engellenmesi için, Noterler Birliği satış esnasında "Batarya Mülkiyet Durumu Belgesi" ibraz edilmesini zorunlu hale getirmeli mi?
💬 Söz Sizde!
Kiralık batarya modelinin yarattığı ikinci el kaosunu, ucuza araba alıp euro bazlı kira borcu altında ezilenlerin hikayelerini aşağıda yorumlarda dökülün dostlar! İkinci elin gizli tuzağını masaya yatırıyoruz! 👇
📚 Kaynakça ve İleri Okuma (Hukuki ve Sektörel Referanslar)
- Kat Mülkiyeti ve Taşınır Rehin Hukuku Dergisi - Elektrikli Araçlarda Mülkiyeti Ayrıştırılmış Bileşenler: Batarya Kiralama Sözleşmelerinin Üçüncü Şahıslara Karşı Hukuki Hükmü
- European Automotive Consumer Protection Report - Transparency Issues in Secondary EV Markets: Disclosing Battery Lease Agreements ($BaaS$) and Remote Disconnection Safeguards
- Yargıtay Tüketici Mahkemesi Emsal Kararları - Ayıplı Mal Kapsamında İkinci El Araç Satışında Batarya Kira Borcunun ve Mülkiyetinin Gizlenmesi Davası İncelemesi
- Bataryakafa Hukuk Departmanı (bataryakafa.com.tr) - Türkiye İkinci El Pazarı Kiralık Bataryaya Sahip Araç Modelleri Listesi ve Güvenli Satın Alma Protokolü
🏷️ İlgili Hashtag'ler
#Bataryakafa
#BataryaKiralama
#BaaS
#İkinciElTuzağı
#İlanSahtekarlığı
#RenaultZoe
#FluenceZE
#AylıkKira
#UzaktanKilit
#NoterSatışı
#TüketiciHakları