Citroen ë-C5 Aircross Yüksek Hız Rüzgar Islığı ve Cam Tavan Ses Sorunu (Çözüm Yolları)
Citroen ë-C5 Aircross, kabin yalıtımı ve kalınlaştırılmış yan camları sayesinde normal sürüşlerde son derece sessiz ve izole bir kabin atmosferi sunuyor. Ancak otobana çıkıp $120\text{–}130\text{ km/h}$ hız sınırları geçildikten sonra lüks segment kullanıcı gruplarında ve Ekşi Sözlük başlıklarında sıkça dile getirilen şikayet; ön cam üst birleşim yerinden veya panoramik cam tavan fitillerinin arasından kabin içine gelen sinir bozucu ince rüzgar ıslığıdır. Kabindeki o huzurlu sessizliği tamamen baltalayan bu rüzgar girdabı sesinin nedenlerini ve 5 dakikalık pratik çözümlerini inceliyoruz.
📌 Rüzgar Islığının ve Uğultunun Fiziksel Kaynağı
Elektrikli araçlarda motor gürültüsü olmadığı için dış yalıtım kusurları daha çok duyulur; ancak ë-C5 Aircross'taki durum tamamen iki gövde birleşim noktasından kaynaklanır:
- Cam Tavan Ön Fitil Boşluğu: Büyük panoramik cam tavanın ön cam tavan sacı ile birleştiği kauçuk fitilin, yüksek hız rüzgar basıncı altında milimetrik esneme yaparak içeriye mikroskobik düzeyde hava sızdırması ve ıslık sesi üretmesi.
- A Sütunu Plastik Trim Açıklığı: Ön camın sağ ve sol kenarında yer alan siyah aerodinamik plastik çıtaların fabrikasyon montaj esnasında tam sıfıra sıfır oturtulmaması sonucu rüzgarı içeriye yansıtması.
💡 Kabin İçi Sessizliği Geri Getirmek İçin Kullanıcı Çözümleri
Cam tavanı veya çıtaları serviste söktürüp arabanın orijinal hatlarını bozmadan önce şu kendin yap (DIY) yöntemlerini deneyin:
1. Kuru Silikon Sprey İle Cam Tavan Fitil Bakımı:
- Panoramik cam tavanı tamamen açın. Ön kısımda yer alan ve tavan kapandığında rüzgarı kesen tüm siyah kauçuk fitil hatlarını nemli bir bezle temizleyip kurulayın. Ardından buralara kauçuk dostu yüksek kaliteli bir Kuru Silikon Sprey (Silicone Spray) sıkın. Silikon sprey fitili besleyerek şişmesini ve elastikiyetini kazanmasını sağlar. Tavanı kapattığınızda fitil saca çok daha sıkı yapışacak ve rüzgar sızıntısı $\%90$ kesilecektir.
2. Çıtaların Klips Kontrolü:
- Ön cam kenarındaki siyah plastik çıtaların üzerine elinizle hafifçe bastırın. Eğer bir oynama veya tırnak boşluğu varsa, servise uğrayarak bu çıtaların altına ince akustik yalıtım süngerleri koydurup klipslerini sıktırın. Rüzgar uğultusunun tamamen bittiğini göreceksiniz.
❓ BataryaKafa Topluluğuna Sorularımız
- Citroen ë-C5 Aircross aracınızla uzun yolda $120\text{ km/h}$ hızı geçtikten sonra cam tavandan veya dikiz aynalarından ince bir rüzgar ıslığı duyuyor musunuz?
- Fitil bakımı veya silikon sprey uygulaması sonrası kabin içi otoban sessizliğinde bir iyileşme fark ettiniz mi?
Yalıtım tecrübelerinizi ve uyguladığınız sessizlik taktiklerini aşağıda paylaşarak, rüzgar sesinden kurtulmak isteyen diğer ë-C5 Aircross sürücülerine rehberlik edebilirsiniz!
📢 Eğer bu akustik yalıtım rehberi kulaklarınızı rüzgar sesinden kurtardıysa, konuyu beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın!
⚠️ ÖNEMLİ GÜVENLİK VE YASAL UYARI (SORUMLULUK REDDİ)
- Doğru Kimyasal Kullanımı: Cam tavan ve kapı fitillerine kesinlikle sanayi tipi gres, hidrolik yağı, sıvı vazelin veya standart asidik yağlayıcılar (Örn: standart WD-40 kauçuk yapısını eritir) sürmeyin. Bu kimyasallar fitillerin yapısını bozarak bir sonraki sağanak yağmurda kabine ve tavan döşemesine su sızmasına yol açar. Yalnızca kauçuk dostu Kuru Silikon Sprey tercih edilmelidir.
- Sorumluluk Muafiyeti: Bu başlık altında paylaşılan yalıtım ve bakım adımları kullanıcı tecrübelerine dayanır. Uygulama esnasında oluşabilecek plastik tırnak kırılmalarından veya kullanıcı hatalarından BataryaKafa platformu sorumlu tutulamaz.
🔄 Konu Güncelleme Geçmişi:
- Bu başlık en son Mayıs 2026 tarihinde güncellenmiştir. Citroen tarafından cam tavan fitil tasarımlarına yönelik yeni bir izolasyon bülteni yayınlanırsa burası güncellenecektir.
#Citroen
#ëC5Aircross
#RüzgarIslığı
#CamTavanSorunu
#YalıtımSorunu
#UğultuSesi
#PanoramikTavan
#SilikonSprey
#DIY
#KendinYap
#BataryaKafa
#ElektrikliSUV